SSH és SCP parancsok használata Linux-on

Az ssh és scp parancsok segítségével tudunk Linux-os környezetben távoli számítógépeket elérni a terminálon keresztül.

Az alábbi paranccsal tudunk egy linux-os terminálról bejelentkezni a caesar-ra:

ssh caesaros_userneve@caesar.elte.hu

Az ssh parancs rengeteg hasznos egyéb kapcsolóval rendelkezik melyek természetesen kellő alapossággal fel vannak sorakoztatva a parancs manual-jában.

Az scp paranccsal tudunk fileokat két linux-os szerver között másolni.

A sajátgépünkről a caesar-ra az alábbi paranccsal tudjuk a fifi.data-file-t a caesar-os home könyvtárunkba felmásolni:

scp fifi.data caesaros_usernev@caesar.elte.hu:.

A caesar-ról a saját gépünkre pedig az alábbi paranccsal tudjuk letölteni a caesar-os home-unkból a saját gépünk /tmp könyvtárába a fifi.data file-t:

scp caesaros_usernev@caesar.elte.hu:./fifi.data /tmp

Általában tehát az alábbi szignatúrával másolhatunk:

scp USERNEV2@SERVER1_URL:MASOLANDO_FILE USERNEV2S@ERVER2_URL:MASOLASI_CEL

Léteznek klikkelgetős megoldások is. Például az mc-t is használhatjuk file-ok másolgatására távoli gépek között. Itt egy kis tutorial video.

Windows-os lehetőségek: putty és Winscp

Windows-os gépekről a putty program segítégével tudtok távoli linux-os gépekhez csatlakozni. Erről a linkről tudjátok letölteni a szükséges futtatható állományt.

Ezt elindítva a következő ablak jelenik meg:

Ebbe beírva az elérni kívánt server nevét, jelen esetben a caesar.elte.hu-t és az Open gombra kattintva tudtok csatlakozni. Előfordulhat, hogy a következő felugró ablak jelenik meg:

Ekkor kattintsunk a Yes-re. Ezután a fekete ablakban a rendszer megkérdezi a felhasználó nevünk és jelszavunk. Ha minden jól sikerült akkor ezek után a terminál promptjába jutunk:

Windowsos és Linux-os gépek között a WinScp program segítségével tudunk állományokat mozgatni. Elindítva a WinScp-t az alábbi ablak fogad:

A putty-hoz hasonlóan megadva a megfelelő elérési útvonalakat, továbbá ügyelve a megfelelő port (22) és protokoll (scp) beállításokra egy két paneles file kezelőhöz jutunk: